今月の文化 2019年9月

みなさんこんにちは。
9月になりましたが、しばらくはとても暑い日が続きました。
最近はやっと涼しくなってきたので、毎日過ごしやすいですね。
Hello everyone!
It’s September, but it has been quite hot. It’s finally grown cooler recently, so it’s getting nice outside.

秋になると色々なフルーツが出てきます。梨や葡萄やイチジクなどです。私は秋の食べ物が好きなので、今月は梨についてお話ししようと思います。
In autumn, you can see a lot of fruits at stores, such as pears, grapes, and figs. I like fall foods, so I will talk about Japanese pears this month.

梨は色々な国で食べることができますが、国や地域によって味や形が違います。日本で作られている梨は、和梨と言います。洋梨と違って、丸い形をしています。和梨にも色々な種類がありますが、大きく分けて、「赤梨」と「青梨」の2種類あります。
日本で多く食べられているのは「赤梨」の方で、「豊水」や「幸水」という品種が有名です。茶色で丸い形をしています。「青梨」は「赤梨」に比べると色が少し薄くて黄緑色です。「二十世紀梨」という品種が有名です。
Pears are eaten in many countries, but the shapes and flavors vary in different countries and areas. Pears from Japan are called “wanashi.” Unlike Western pears, wanashi are round. There are a few types of wanashi. The two biggest categories are akanashi (red pear) and aonashi (blue pear.) Akanashi are more popular that aonashi in Japan. The major akanashi brands are “Kousui” and “Housui.” Akanashi are brown and round. Aonashi are bit more pale than akanashi and are colored yellowish green. The major aonashi brand is “Twenty First Century Nashi.”

私はアメリカで「赤梨」の方を見た事があります。味も日本で食べた「赤梨」とよく似ていました。「Asian pear」として売られていました。
「赤梨」は甘くてみずみずしくて、柔らかいです。一方「青梨」の方はさっぱりしていて、甘みだけでなく酸味もあって、さわやかな味です。
I’ve seen akanashi in the US, where they are called “Asian pears.” The flavor is similar to Japanese akanashi. Akanashi are sweet and their texture is juicy and tender. In contrast, aonashi have a lighter flavor with a hint of sourness. They have a refreshing flavor.

私は青梨の方が好きなんですが、最近はあまり見なくなりました。人気がないのでしょうか。スーパーでは幸水や豊水などをよく見ます。洋梨も時々見かけますが、少し高いのであまり食べた事はありません。
みなさんはどんな梨が好きですか?

I prefer aonashi over akanashi, but I haven’t seen many kinds of aonashi recently. I wonder if aonashi have declined in popularity? At grocery stores, I see a lot of Kousui and Housui. I see Western pears too, but those are a bit expensive.

What kind of pears do you like?