今月の文化 2021年 12月 冬至

今月12月22日は冬至でした。冬至は一年の中で最も昼が短く夜が長い日です。冬至の食べ物と言えばかぼちゃです。かぼちゃのもう一つの名前は「南京(なんきん)」です。小豆と一緒にかぼちゃを煮る甘い料理のことを「冬至なんきん」といいます。甘くて栄養があって、美味しい料理です。
Tōji, the winter solstice, fell on December 22. Tōji is the shortest day of the year. One food strongly associated with tōji is kabocha (pumpkin). Another name for kabocha is nankin. There is a food made from boiled kabocha and azuki beans called tōji nankin. It is a sweet, nutritious, and delicious dish.

もう一つの冬至の風物詩は、ゆず湯です。ゆずをお風呂に入れて、ゆずの香りのするお風呂に入ります。ゆずは丸ごと入れたり、半分に切ったり、皮だけ入れたりと、いろいろなゆず湯の入り方があります。冬至にゆず湯に入ると風邪をひかないと言われています。
Another thing strongly associated with tōji is yuzuyu (citron bath). Yuzu are placed in the bathtub, and then we bathe in the fragrant yuzu water. There are several ways to do a yuzu bath, including using whole yuzu, yuzu sliced in half, or just yuzu peels. It is said that taking a yuzu bath on the winter solstice will keep you from catching a cold.

これからどんどんと寒くなってきますが、温かいお風呂に入って体を温め、美味しい料理を食べて元気に冬を越したいですね。
It will get colder and colder from now on, but by warming our bodies in a yuzu bath, and by eating delicious foods, we can enjoy the winter.