今月の文化 2025年7月 そうめん

夏の食べ物の代表の一つがそうめんですね。7月には夏休みも始まりますし、家で食事を食べることも多くなります。外は暑いですから、家では簡単で、さっぱりした食べ物を食べたいですね。
One of the big summer foods is sōmen. Summer vacation starts in July, and people eat more meals at home. Since summer is hot, people want to eat easy, refreshing foods at home.

そんな時によく食べるのがそうめんです。そうめんはうどんよりも細くて、たいていは冷たくして食べますから夏に食べやすいです。
In these cases, sōmen is a popular choice. Sōmen is thinner than udon, and usually it is eaten cold, so it’s a good meal for summer.

日本では各地で色々なそうめんが作られています。有名な産地は奈良県、小豆島、兵庫県、長崎県などです。各地では気候も違いますし、材料も少し違いますから味も違います。その他の産地では太さや色が違うそうめんも有ります。夏の暑い時には色々なそうめんが食べたくなりますね。
Different types of sōmen are made across every part of Japan. Nara Prefecture, Shōdoshima, and Hyōgo Prefecture, are some of the more famous regions for sōmen. Each region has a different climate, and the ingredients differ a little, so the flavors also differ. In other regions, sōmen of different thickness and colors are also famous. In the heat of summer, we want to eat all different kinds of sōmen!